Розрахунок премій в блоці "Зарплата та кадри" в BAS Бухгалтерія КОРП, ERP, КУП (Частина 1)

Співробітникові Фамілія І.П. в січні 2024 р. нараховується премія за підсумками роботи за 2023 р. у розмірі 10%. Фактичний заробіток за 2023 р. склав 240000 грн.

Для нарахування премії за підсумками роботи за рік відсотком від заробітку необхідно:

1. Створити показник розрахунку зарплати (розділ «Зарплата» - «Настройки та довідники», група «Дані для розрахунку»), в якому:

1) вказати найменування «Річная премія (відсотком)»;

2) вказати коротке найменування «Річна премія, %»;

3) ідентифікатор автоматично заповнюється значенням «РічнаПреміяВідсотком»;

4) призначення показника автоматично заповнюється значенням «Для співробітника»;

5) тип показника автоматично заповниться значенням «Числовий»;

6) вказати точність «2»;

7) у реквізиті «Використовується» автоматично буде вказано «Тільки у місяці, в якому вводиться значення (разове використання)» і «Вводиться одноразово документом введення даних для розрахунку зарплати.

BAS зп как начислить премию

2.Створити вид нарахування (розділ «Зарплата» - «Настройки та довідники», група «Дані для розрахунку») для обчислення премії (наприклад, «Нарахування річної премії до зарплати (відсотком)»), в якому:

1) На закладці «Основне» :

  • у реквізиті «Призначення нарахування» вказати значення «Премія»;
  • у реквізиті «Нарахування виконується» вказати «Тільки якщо введено значення показника». Таке нарахування буде автоматично нараховано при остаточному розрахунку зарплати документом «Нарахування зарплати та внесків», якщо протягом місяця буде введений показник відсотка річної премії, який відмічений нижче в табличній частині;
  • у розділі «Розрахунок і показники» натиснути на посилання «Редагувати формулу» і вказати формулу РічнаПреміяВідсотком/100*РозрахунковаБаза, де РічнаПреміяВідсотком – створений показник розрахунку зарплати, а РозрахунковаБаза – напередвизначений показник;

начисление премии в  BAS ERP, КУП зп редактирование формулы


3. Встановити прапор біля показника «РічнаПреміяВідсотком»

годовая премия зуп 3 1 BAS ERP, КУП, Бухгалтерія КОРП


2) На закладці «Розрахунок бази»:

  • у розділі «Період розрахунку бази» вказати «Попередній рік»;
  • у розділі «Базові нарахування» в табличну частину за допомогою кнопки «Підбір» вибрати види нарахувань, результат яких будуть використовуватися при розрахунку премії («Оплата за годинним тарифом», «Оплата по окладу» і т. д.)

премия в BAS ERP, КУП, Бухгалтерия КОРП расчет базы

3) На закладці «Облік часу» використовуються значення, встановлені програмою за замовчуванням.

4) На закладці «Залежності» налаштовується можливість використання даного нарахування при розрахунку інших нарахувань і утримань. У табличних частинах відображаються нарахування та утримання, в розрахункову базу яких входить поточне нарахування. При додаванні виду нарахування в цей список поточне нарахування потрапляє в список його базових (на закладку «Розрахунок бази» цього виду нарахування).

5) На закладці «Пріоритет» вказуються нарахування, які повинні виконуватися замість поточного, або вказуються нарахування, замість яких виконується поточне нарахування. Як правило, ці таблиці заповнюються програмою автоматично за результатами аналізу основних параметрів нарахувань.

6) На закладці «Середній заробіток» у розділі «Розрахунок оплати відпусток, відряджень та ін.» в реквізиті «Включати в базу як»:

  • для порядку розрахунку «Постанова 100 (для інших)» слід вказати «Річна премія, яка обліковується пропорційно»;
  • для порядку розрахунку «Постанова 100 (для відпускних)» слід вказати «Річна премія, повністю обліковується».

Прапор «Індексується» використовується, якщо в організації проводиться індексація заробітку. Він встановлений за замовчуванням, але за потреби його можна зняти. Якщо прапор знятий, то при розрахунку середнього заробітку не буде врахований коефіцієнт підвищення окладів.

7) На закладці «Податки, внески, бухоблік»:

  • у розділі «ПДФО» автоматично встановлено прапор «Оподатковується» і в реквізиті «код доходу» вказано код 101, у розділі «Страхові внески» автоматично встановлений вид ЕСВ «Основна зарплата», а також автоматично налаштоване відображення даного нарахування у звітах. За потреби дані показники можна змінити;
  • у розділі «Бухоблік» перемикач за замовчуванням встановлений в положення «Як встановлено для співробітника» (спосіб відображення вказується у формі, яка визивається за посиланням «Виплати, облік витрат» з картки співробітника (розділ «Кадри»)). Встановлювати перемикач в положення «Як встановлено для нарахування» слід лише тоді, коли нарахування відображається в бухгалтерському обліку однаковим способом для всіх співробітників.

8) На закладці «Опис» у реквізиті «Скорочене найменування» можна задати коротку назву нарахування. Вона буде виводитися в різних звітах з нарахувань. На цій же закладці також можна заповнити довільний опис нарахування для довідки.

премия в зп BAS ERP, КУП, Бухгалтерія КОРП


Вказати відсоток створеного показника розрахунку зарплати («Річна премія відсотком») співробітнику перед остаточним розрахунком зарплати. Для цього оформляється документ «Дані для розрахунку зарплати» (розділ «Зарплата»). Попередньо слід налаштувати потрібний шаблон документа введення вихідних даних для розрахунку зарплати (розділ «Зарплата» - «Настройки та довідники»).

У шаблоні документа введення вихідних даних для розрахунку зарплати слід вказати найменування, на закладці «Показники зарплати» автоматично буде встановлено прапор «Разові (використовуються тільки в одному місяці)» та встановити прапор «Річна премія (відсотком)».

премии в BAS ERP, КУП, Бухгалтерія КОРП зп шаблон


При створенні документа «Дані для розрахунку зарплати» слід вибрати «Річна премія відсотком». У створеному документі:

  • у реквізиті «Місяць» потрібно вказати місяць нарахування, в якому буде враховано введений показник відсотка річної премії при остаточному розрахунку зарплати (Січень 2024);
  • у реквізиті «Дата» вказується дата реєстрації документа в інформаційній базі (09.02.2024);
  • реквізит «Організація» заповнюється за замовчуванням. Якщо в інформаційній базі зареєстровано більше однієї організації, то необхідно вибрати ту організацію, співробітникам якої вводиться відсоток річної премії (ООО Організація);
  • у реквізиті «Співробітник» вказується співробітник, якому вводиться відсоток річної премії (Парусов Олег Петрович);
  • у реквізиті «% прем.» вказується відсотковий показник річної премії, який буде використовуватися при нарахуванні в документі «Нарахування зарплати та внесків» (10%)

Процент годовой премии в BAS ERP, КУП, Бухгалтерія КОРП


Нарахувати премію документом «Нарахування зарплати та внесків» (розділ «Зарплата»).

За даними прикладу фактичний заробіток працівника за 2023 р. склав 240000 грн. Сума премії складає 24000 грн. (240 000 грн* 10%).

премия в BAS ERP, КУП, Бухгалтерія КОРП зуп как начислить

Розрахунок премій в блоці "Зарплата та кадри" в BAS Бухгалтерія КОРП, ERP, КУП (Частина 2)

Розрахунок премій в блоці "Зарплата та кадри" в BAS Бухгалтерія КОРП, ERP, КУП (Частина 3)

Add comment